We hebben een gloednieuwe collab met onze vrienden van BOCCA Coffee: een droge chorizo met koffie. Nu kan je deze uiteraard bij de borrel serveren (bijv. met een espresso martini), maar onze droge worst past ook zeker in het ontbijtmoment.
Toen we als chefs in Italië leerden worstmaken bij familie Savigni en Dario Cecchini aten we geregeld Sfogliatella als ontbijt, een Italiaans gebakje met een zoete ricotta vulling wat veel weg heeft van een croissant door de laagjes deeg. Voor dit gerecht gebruiken we een goede croissant (haal deze dus vers van de bakker) en maken we pistache-karamel voor de zoetheid.
INGREDIEËNTEN (voor 4 personen)
- 1 BOCCA x Brandt & Levie chorizo worst
- 50g (ongezouten) pistachenoten, gepeld
- 100g suiker
- 4 croissants
- 250g verse ricotta
- Olijfolie
BEREIDINGSWIJZE
Maak de pistachenoten schoon en zet ze opzij. Bedek een bakplaat of platte ovenschaal met bakpapier.
Maak nu de karamel door de suiker en een kopje water (ca. 100ml) in een steelpan met dikke bodem te laten smelten. Blijf met een houten spatel goed roeren, zodat de suiker niet aan de bodem verbrandt. Als de karamel een mooie bruine kleur krijgt, haal je de pan van het vuur.
Giet nu de karamel op de bakplaat of ovenschaal en strooi vervolgens de pistachenoten over de karamel. Laat het geheel hard worden in de koelkast in 15 minuten.
Snijd de chorizo in dunne plakken en de pistache-karamel in kleine stukken.
Gebruik twee lepels om mooie quenelles te maken van de ricotta. Beleg elke croissant met drie quenelles, plakjes chorizo en strooi tenslotte de pistache-karamel er overheen.