Brandt & Levie - Goed Gehouden Varkens
Brandt & Levie zijn we gestart met een missie. We wilden zorgen dat Nederland beter vlees ging eten. Dat doen we inmiddels al meer dan tien jaar door het maken van de beste worsten. En dat gaat best goed, al zeggen we het zelf. Maar het blijft belangrijk om te benadrukken wat we dan bedoelen met ‘beter vlees’. Dus gaan we daar hier wat dieper op in.
DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN ONS GOLD EN PINK LABEL
Wij begonnen in 2011 met het maken van worsten van ons eigen varken: varkens die opgroeien bij bevriende boeren zodat we zo samen de optimale kwaliteit kunnen waarborgen. Voor ons is dit ideaal omdat we zo iedere schakel in het systeem continue naar onze standaarden kunnen optrekken. Onze bevriende varkensboeren zijn (nog) niet biologisch gecertificeerd, maar de vraag naar officieel gecertificeerd biologische producten is groot. Dus startten we na een paar jaar met een lijn van biologisch vlees van Nederlandse bodem. Om het verschil aan te duiden, gaven we de worsten van ons eigen varken een GOLD label en die van biologisch vlees een PINK label. Maar wat is nu het verschil? En waarom zijn onze eigen varkens niet biologisch gecertificeerd?
NATUURLIJK, DUURZAAM EN LOKAAL
Binnen ons GOLD label werken wij voor een zo hoog mogelijk niveau van dierenwelzijn en kwaliteit van het vlees. Dat is voor ons het zoveel mogelijk bieden van een natuurlijke leefomgeving zodat de varkens gewoon als varkens kunnen leven. Dat betekent vrij rondlopen, wroeten in de aarde op zoek naar eten en naar hartenlust in een modderpoel rollebollen. We kijken daarnaast met onze boeren naar andere manieren van bewust varkenshouden. Ook zij hebben een duidelijke visie. Sanders Hof haalt voer zoveel mogelijk lokaal, onder andere uit reststromen van boerderijen in de buurt (bijvoorbeeld whey, een restproduct van de naastgelegen kaasboer; of oud brood van de lokale bakker), en vooral géén (al dan niet biologische) soja geïmporteerd vanaf de andere kant van de wereld. Dat de reststromen veelal niet van biologisch gecertificeerde bedrijven komt, zorgt er o.a. voor dat onze varkens de biologische certificering op hun buik kunnen schrijven.
Gold Label varkens
Wij zijn erg blij dat steeds meer mensen kiezen voor biologische producten. Een keurmerk maakt het voor de mensen thuis makkelijker om te kiezen. Het ontbreken van een keurmerk betekent echter niet altijd dat het een minderwaardig product is. Biologische varkens krijgen meer ruimte en staan niet alleen binnen, dat is top. Ze krijgen minstens 1,5m2 binnen- en buitenruimte met hooi, maar buitenruimte wil niet zeggen dat ze buiten in de modder spelen. Wij proberen de grenzen van de varkenshouderij te pushen. Onze GOLD label varkens krijgen ieder zo’n 70m2 aan hooi, aarde en modder. De biggen blijven langer bij hun moeder en zeugen worden slechts 3 weken rondom het werpen afgezonderd van de groep in een binnen/buitenverblijf. Doordat onze varkens zoveel ruimte hebben, en daarmee een actieve levensstijl, duurt het langer voordat ze op gewicht zijn. Hier krijgt het de mooie structuur van waar wij zo trots op zijn.
Pink Label varkens
Maar er is altijd ruimte voor verbetering. Natuurlijk zouden wij uiteindelijk een biologisch keurmerk bovenop onze inspanningen krijgen. We zouden ook graag de hele keten circulair maken. Er zijn tal van mogelijkheden om het nóg beter te doen en daar zijn we constant naar op zoek. We ondernemen soms kleinere initiatieven zoals het planten van bomen op de boerderij om de biodiversiteit te vergroten en meer schaduw te creëren voor de varkens in de zomer. Zo zorgen we ervoor dat ons gouden label blijft glanzen.
GOLD label producten: naast ons standaard assortiment GOLD label droge worsten zijn al onze seasonals en collabs standaard gemaakt van ons eigen varken, net als onze pancetta en paté.