De lekkerste worst is van goed gehouden varken
In 2011 startten we Brandt & Levie vanuit de overtuiging dat de vleesindustrie anders moet. En vooral: beter kan. Want als je de gemiddelde varkenshouderij binnenloopt, springen de tranen je in de ogen. Daarom kan je bij ons rekenen op het lekkerste vlees met het hoogste niveau van dierenwelzijn. Hoe dat er in de praktijk uitziet, lees je hier.
We werken alleen samen met boeren, die net als wij, een bewuste visie hebben op het welzijn van hun varkens. Ze voldoen aan de hoogste normen van dierenwelzijn, zoals gedefinieerd door de lokale dierenwelzijnsorganisaties. En dan nog wat extra.
Hier kan je blind op vertrouwen
Onze harde eisen zijn normen waarvan je hoopt dat ze op een dag de standaard worden in de industrie: geen kraamkooien, geen staartjes couperen, genoeg binnen- en buitenruimte en een korte rit naar het slachthuis. Minimaal dierenleed is dus de basis voor ons niet genoeg, we gaan voor meer dan dat: vlees van varkens die een goed leven hebben gehad.
De invulling van het varkensleven ziet er per boer anders uit. De ene boer doet alles biologisch, de tweede gaat voor extra veel uitloopruimte en weer een andere boer let extra op de pasgeboren biggetjes. Wij gaan altijd hoogstpersoonlijk op bezoek bij de verschillende varkenshouderij systemen om zelf te beoordelen of de varkens een goed leven hebben. Zo kan je er bij Brandt & Levie op rekenen dat je altijd worst koopt van varkens die goed gehouden zijn.
DRIE LABELS: GOLD, PINK BIO EN PINK GOED GEHOUDEN VARKEN
Als bewuste consument wil je weten waar je vlees vandaan komt, dat kun je bij ons makkelijk zien aan het label dat de worst draagt. Gold label staat voor het beste va nhet beste: onze grote trots van ons eigen varken. Ons Pink label is verkrijgbaar in twee lijnen: Pink BIO van Biologisch gehouden varkens en sinds kort ook Pink van Goed Gehouden Varkens.
Gold: Natuurlijk van ons eigen varken
Het Gold label is onze premium lijn, met culinaire smaken en luxe ingrediënten waarbij de chef in ons weer eens de overhand krijgt. Deze worsten worden gemaakt van ons eigen varken. Al vanaf onze start in 2011 werken we hiervoor samen met Sanders Hof. Onze vriend en boer in de Achterhoek Sander Kerkhoffs, die het net zo goed doet als maar kan. Varkens hebben hier een heerlijk, natuurlijk buitenleven: niet alleen het hele jaar, maar ook hun hele leven lang. Met zo'n 70 vierkante meter de ruimte per varken wroeten ze in de aarde op zoek naar eten en rollebollen naar hartenlust in een modderpoel. Hun voer komt zo veel mogelijk van lokale reststromen (bijvoorbeeld whey, een restproduct van de naastgelegen kaasboer, of oud brood van de lokale bakker).
De biggen blijven langer bij hun moeder en zeugen worden slechts drie weken rondom het werpen afgezonderd van de groep in een binnen/buitenverblijf. Doordat onze varkens zoveel ruimte hebben, en daarmee een actieve levensstijl, duurt het langer voordat ze op gewicht zijn. En die kwaliteit van leven proef je terug in de kwaliteit en smaak van de worst. Het vlees krijgt hierdoor de mooie structuur van waar wij zo trots op zijn. Sinds 2025 zijn de varkens van Sanders Hof ook biologisch gecertificeerd. doordat onze Gold label worsten ook andere ingrediënten bevatten die niet altijd makkelijk biologisch te krijgen zijn, dragen de worsten onder het Gold label overigens niet het biologisch certificaat.
Onze eigen varkens bij Sanders Hof
Pink BIO
Omdat de vraag naar biologische producten groeit, startten we in 2018 een lijn van biologisch vlees van Nederlandse bodem.
Om biologisch gecertificeerd te worden, moet je verantwoord varkens houden, zoals ook onder drie sterren Beter Leven Keurmerk. Biologische varkens krijgen meer ruimte en staan niet alleen binnen, dat is top. Ze krijgen minstens anderhalve vierkante meter binnen- en buitenruimte met hooi. Weliswaar niet de mooie velden met modderpoelen zoals bij Sanders Hof, wél een wereld van verschil versus hoe de overige 99% van de Nederlandse varkens leeft. Nog altijd is namelijk slechts 1% van het varkensvlees dat we hier eten biologisch gecertificeerd.. En we doen ons blijvend best om de lat van de varkenshouderijen hoger te leggen.
Pink Goed Gehouden Varken
In september 2025 hebben we ons Pink-label uitgebreid met Pink van Goed Gehouden Varkens. Dezelfde hoge kwaliteit en culinaire smaken als onder Pink BIO én dezelfde hoogste standaard van dierenwelzijn zoals gedefinieerd door de lokale dierenwelzijnsorganisaties. Maar in tegenstelling tot Pink BIO, je raadt het al, dus níet biologisch.
Reden hiervoor is dat de prijzen van biologisch vlees de afgelopen twee jaar door het dak zijn gegaan. Prijsstijgingen van meer dan 60%, die niets te maken hebben met de kosten van duurzaam vlees, maar volledig zijn gedreven door een ongekend hoge vraag naar biologisch vlees vanuit Duitsland. Om stappen te kunnen blijven maken in onze missie méér mensen te inspireren minder én beter vlees te eten, is het van belang dat we duurzaam vlees voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk houden, ook op het gebied van prijs.
De stijgende prijzen van biologisch vlees blijken nu namelijk voor sommigen een noodzaak om toch minder duurzame keuzes te maken. En als Brandt & Levie blijft het onze missie er alles aan te doen om niet duurzaam vlees de wereld uit te krijgen. Om niet mee te hoeven gaan in die hectiek van de biologische vleesprijzen zijn we op zoek gegaan naar nieuwe mooie en duurzame varkenshouderijconcepten. Uiteraard zonder enige concessie op dierenwelzijn en met een korte afstand tot het slachthuis als belangrijke vereisten. Al vanaf onze oprichting houden we alles het liefst zo lokaal mogelijk. In Nederland bestaan echter slechts een beperkt aantal aanbieders en is de beschikbaarheid van drie sterren Beter Leven Keurmerk varkens gelimiteerd. Om die reden zijn we ook in de landen om ons heen gaan kijken. En na Duitsland, België en Frankrijk onderzocht te hebben, kwamen we uiteindelijk terecht bij een waanzinnig diervriendelijk varkenshouderijconcept in Denemarken:
- De varkens krijgen er – net als bij biologisch - veel levensruimte met volop droog stro, zowel binnen als buiten
- Daar bovenop worden de biggetjes in het weiland geboren en groeien ze samen met hun moeder de eerste vijf weken buiten vrij op, zodat ze maximaal natuurlijk gedrag kunnen aanleren.
- Hiermee voldoen de boerderijen dan ook aan de hoogste standaard van dierenwelzijn, zoals in dit geval gedefinieerd door de Deense Dierenbescherming.
- Zorgvuldig en diervriendelijk transport naar het slachthuis, op korte afstand van het slachthuis (ca. 2,5u).
- Bovendien is hun voeding is voor 80 procent circulair van eigen land.
Wat ons betreft helemaal te gek!
Live beelden van Samuel op bezoek bij onze nieuwe varkensboerderijen
Niet perfect, wel veel beter!
Is onze manier van werken perfect? Nee. Is het beter dan 99% van het vlees dat je in de schappen ziet? Zeker! Stel je een wereld voor waarin onze normen de standaard zijn. Wat een hoop dierenleed zou dat schelen!
Het gaat erom dat we naar onze missie toewerken: zorgen dat Nederland minder en beter vlees gaat eten. Dus van dieren die een goed leven hebben gehad. En iedere stap die we daarbij maken, is vooruitgang.