Worst Pasta #1 - Ragu

Brandt & Levie - eet beter vlees - goed gehouden varkens - koken - culinair - recept - ragu - pasta - italiaans eten
Vraag tien Italianen hoe je een échte ragù maakt en je krijgt tien verschillende recepten. Sterker nog, ik heb ooit bijna een deegroller naar m’n hoofd gekregen van een Italiaanse nonna omdat ik kippenlever in de saus deed—schandalig! Terwijl een dorp verderop lever en mortadella door de ragù moesten, anders was het helemaal niks. Iedereen heeft z’n eigen heilige recept, en eerlijk? In Italie zijn ze bijna altijd raak. Maar dit is hoe wij ‘m maken. Met venkelworst, langzaam gegaard tot een diepe, rijke saus. Maak ‘m zelf en geniet van het proces. Maar als je denkt, dit duurt me allemaal te lang—dan kun je altijd een keer onze ragu in blik proeven en zeggen dat je hem zelf hebt gemaakt.

INGREDIENTEN

  • 6 venkelworsten
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 wortel
  • ½ venkelknol
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tak rozemarijn
  • 150 ml witte wijn
  • 1 blik tomaten (400 g)
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 jeneverbes
  • 1 tl zwarte peper
  • ½ peperoncino
  • 2 tl zout zout, (of meer naar smaak)
  • 400 g pasta
  • Kookvocht van de pasta
  • Parmezaan


BEREIDINGSWIJZE

  • Ui, selderij, wortel, venkel fijnsnijden en een minuut of vijf aanfruiten in een gulle scheut olijfolie.
  • Hak de rozemarijn en knoflook en bak paar minuten mee.
  • Jeneverbes, peperkorrels, peperoncino en zout even samen fijn maken in de vijzel en hup erbij.
  • Haal de worst uit z’n vel en voeg toe aan de groenten. Bak de worsten rul en blus de pan met tomaten, bouillon en wijn.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Een uur of anderhalf minimaal. Roer af en toe wel door. Haal de deksel van de pan en laat de pan op laag vuur iets reduceren. Je wil een dikke vleessaus die vol van smaak is.
  • Pasta in zout water koken tot al dente. Voordat je de pasta afgiet een flinke lepel kookvocht bij de saus.
  • Voeg nu de afgegoten pasta toe aan de saus en roer een minuut goed door zodat de pasta nog net afgaart in de saus.
  • Servereer met ruim Parmezaan en een flinke draai zwarte peper.