Ravioli maken klinkt als een groot ding. Maar dat zit allemaal tussen je oren. Begin gewoon. Binnen no time vraag je je af waarom je dit niet al je hele leven doet. Als je dan tóch bezig bent, maak meteen een stapel en stauw je vriezer vol.
Ravioli is je troefkaart. Heb je die, dan hoef je alleen nog een klont boter, salie en wat pastawater te fixen. Hou op met twijfelen. Maak die ravioli en koop een extra pak boter.
INGREDIENTEN
Ravioli (voor 8 personen)
- 200 gram worstvlees (citroen-tijm)
- 500 gram pastabloem Type 00
- 5 eieren
- 200 gram ricotta
- 50 gram Parmezaan (geraspt)
- Zest van ½ citroen, 1 tl gehakte tijm
- ¼ tl geraspte nootmuskaat
- 1 el panko
- 75-100 gram boter
- 12 blaadjes salie
BEREIDINGSWIJZE
Pastadeeg
- Gooi de bloem in een kom, maak een kuiltje en breek de eieren erin. Kneed tot een soepel en elastisch deeg. Als het droog voelt, voeg een paar theelepels water toe of maak je handen vochtig.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens 20 minuten rusten in de koelkast.
Vulling
- Meng het worstvlees met de ricotta, geraspte Parmezaan, citroenrasp, tijm, nootmuskaat en panko.
- Voeg zout en flink wat zwarte peper toe en proef even of het goed op smaak is.
- Dek af en zet in de koelkast.
Ravioli maken
- Bevestig je pastamachine stevig. Verdeel het deeg in bolletjes van 80-100 gram.
- Begin met de dikste stand en haal elk bolletje erdoorheen. Vouw het deeg dubbel en herhaal dit 2-3 keer. Dit maakt het soepeler.
- Rol het deeg daarna steeds dunner uit tot de op een-na-laatste stand (meestal stand 6 of 7). Werk per bolletje zodat het deeg niet uitdroogt.
- Leg een uitgerolde lap deeg op je werkblad. Verdeel kleine hoopjes vulling (ongeveer een walnootgrootte) over het deeg met genoeg ruimte ertussen. Maak de randen vochtig met water.
- Leg een tweede lap deeg eroverheen en druk de lucht rond de vulling voorzichtig uit. Zorg dat de ravioli goed dichtzitten. Snijd ze uit met een raviolisteker of mes.
- Bestrooi de ravioli royaal met bloem en leg ze op een bakplaat of in een bakje zonder dat ze elkaar raken. Bewaar de helft in de vriezer voor een volgende keer.
- Breng een grote pan water aan de kook en voeg zoveel zout toe dat het bijna als zeewater smaakt. Kook de ravioli in porties, 2-3 minuten, tot ze omhoog komen drijven.
Salieboter
- Smelt 75 gram boter op middelhoog vuur tot het begint te schuimen. Voeg de salieblaadjes toe en bak kort mee tot ze knapperig worden.
- Schep een kleine soeplepel van het pastakookvocht bij de boter en laat het emulgeren. Doe de ravioli erbij, schep goed om en serveer direct.
Top af met extra Parmezaanse kaas en nog een beetje extra citroenrasp.