Worst Winterfood #1 - Pompoenrijst met Worst

Brandt & Levie - eet beter vlees - goed gehouden varkens - koken - culinair - recept - risotto - pompoen

Pompoenrijst met worst, classic family Winterfood. Kids blij, jij blij: comfortfood op z’n best. Snijd de Rozemarijn & Porcini worsten open, knijp ze uit en draai ballen alsof je leven ervan afhangt. In de pan, op het vuur en met pompoen, rijst en salie in de oven. Klinkt als een hele klus, maar of het je het nou risotto of rijst noemt: lekker is het zeker. Tegen de tijd dat de geur als condens van je ramen druipt, verdenken je buren je er waarschijnlijk van dat je ergens in de keuken een Italiaanse nonna hebt opgesloten. Goed werk! 

 

INGREDIENTEN

  • 2 rozemarijn-eekhoorntjesbrood worsten
  • 300 gram biologische pompoen
  • Olijfolie
  • Zout
  • 2 sjalotjes
  • Éen teen knoflook
  • 1 rode peper
  • Een paar takjes salie of rozemarijn
  • 50 g gedroogde chiliworst in blokjes (optioneel)
  • 250 g risottorijst
  • 750 ml water
  • 2 bouillonblokjes
  • 150-200 ml witte wijn
  • Parmezaanse kaas
  • 1 biologische citroen
  • 1 gezouten citroen

 

BEREIDINGSWIJZE

  • Snijd de worsten open en haal de vulling eruit. Draai er balletjes van, iets groter dan een knikker.
  • Bak de worst balletjes in wat olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Snijd de pompoen in kleine blokjes en bak ze in dezelfde pan samen met de sjalot totdat ze beginnen te kleuren, voeg fijngesneden rozemarijn, de rode peper en eventueel de droge chili worst toe.
  • Rijst erbij, kort meebakken tot hij glazig is. Blus af met de witte wijn en laat vocht verdampen.
  • Snijd de gezouten citroen in stukken en voeg het toe.
  • Giet de bouillon erop. Dit kan met zelfgemaakte maar ik gebruik een blokje Porcini bouillon. Sowieso gouden tip!
  • Balletjes er weer bij. Afdekken en dan hop, zo een op 180 graden voorverwarmde oven in.
  • Eerst 15 minuten zo en dan nog even zonder folie voor een mooie korst. Rasp er flink wat Parmezaan over en een beetje citroenzest over voor extra frisheid.