Worst Winterfood #2 - Andijvie stamppot met Rookworst

Worst Winterfood #2 - Andijvie stamppot met Rookworst

Justice for Stamppot! In een serie over winterse comfort gerechten kan een Hollandse kost natuurlijk niet ontbreken. Daarom bij deze: Worst Winterfood #2 – Andijvie Stamppot met rookworst en jus. Alleen van de woorden krijg ik al honger. Maar je denkt misschien: een Andijvie-stamppotrecept? Serieus? Dat kan toch niet misgaan? Nou, welkom in the real world, waar keukens veranderen in stamppotswamps, waar eten zo smakeloos wordt dat karton nog een delicatesse is, en waar de staafmixer met een stamper wordt verward. En precies daarom is het tijd om de stamppot te redden en weer de plek te geven die het verdient: op tafel, dampend en onweerstaanbaar lekker. 

INGREDIENTEN:

  • Rookworst
  • Pancetta
  • 2 Sjalotten
  • 500 ml Kipbouillon 
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gram andijvie
  • 40 gram boter
  • 50 ml volle melk 
  • 1 tl mosterd
  • 3 flinke draaien verse peper
  • 1 tl zout
  • 1 el wijnazijn
  • 1 el zonnebloemolie (of andere plantaardige olie)

BEREIDINGSWIJZE

  • Schil de aardappelen en zet ze net onder water. Breng de aardappelen aan de kook en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze even uitstomen.
  • De worsten verwarm ik meestal door ze tien minuten op de aardappelen te leggen terwijl ze koken, maar je kan hem ook in een pannetje heet water leggen die het liefst net onder het kookpunt is.
  • Maak een vinaigrette van mosterd, peper, zout, azijn en koolzaadolie.
  • Snijd de andijvie en was in ijskoud water. Dit maakt de andijvie extra knapperig.
  • Droog in een slacentrifuge of door uit te schudden in een schone theedoek.
  • Maak de andijvie aan met de vinaigrette.
  • Verwarm de boter en melk en rasp er een snuf nootmuskaat doorheen.
  • Voeg de andijvie toe bij de nog afgegoten, hete, aardappelen en meng het geheel samen met het botermengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Maak een pancettajus door pancetta en uitjes aan te fruiten en daar vervolgens een goede kippenbouillon op te gieten en het geheel te laten reduceren.