Worst Winterfood #3 - Pork & Leek Pie

Brandt & Levie - eet beter vlees - goed gehouden varkens - koken - culinair - recept - prei taart - brits eten

Pie is gewoon een van mijn allerfavorietste dingen ooit. Ik ben geboren in Engeland, het land waar ze weten hoe je dingen inpakt in goudbruin, knapperig deeg.  
Daarom hier, Worst Winterfood #3 – Pork & Leek Pie. Of gewoon worst-prei-taart. Makkelijk te maken, je moet alleen zorgen dat alles koud blijft. Maar het is winter, dus dat moet lukken. De vulling? Supersimpel. Onze Brandt & Levie Rozemarijn & Porcini-worst mijn favoriete worst. Ja, ik zeg dat vaak, maar deze keer meen ik het écht. Met plakjes aardappel en prei, wel goed vooraf garen.  

Je krijgt een perfect gevormde, goudbruine pie die kraakt als je erin snijdt. Serveer tip, eet er een frisse salade bij en doe alsof het hartstikke gezond is. 

INGREDIENTEN

Voor het deeg:

  • 400 g bloem 
  • 200 gram koude boter
  • 3-4 el ijskoud water
  • 2 tl zout
  • 1 ei om te bestrijken voor de Pie de oven ingaat

Voor de vulling:

  • 4 rozemarijn & porcini-worst
  • 1 flinke prei
  • 3 middelgrote aardappels

BEREIDINGSWIJZE

  • Bloem, boter en zout mengen tot een kruimelig geheel, dan het water erbij en heel kort kneden tot het deeg samenkomt. Niet overwerken.
  • In folie wikkelen en minstens 30 minuten laten rusten in de koelkast.
  • Prei in ringen en schijfjes van de aardappel snijden. Kook beiden in water met ruim zout. De prei moet echt goed gaar zijn.
  • Worst uit de darm halen.
  • Twee kleine kommen of kleine bekkens bekleden met plasticfolie. Laagjes maken: eerst worst, dan aardappel, dan prei. Herhalen tot de kom vol is. Vries 30 minuten aan zodat het stevig is.
  • Oven op 200°C.
  •  Deeg uitrollen (ongeveer 3 mm dik).
  • Pasteien uit de kom halen en op het deeg zetten.
  • Snijd rondom het deeg weg maar laat genoeg ruimte om later dicht te kunnen maken. Snijd nog een cirkel deeg.
  • Bestrijk de zijkanten licht met ei en dek de vulling af. Goed aandrukken en naden dichtvouwen. Klein luchtgaatje bovenop prikken en het geheel bestrijken met losgeklopt ei.
  • Bakken, 45 - 55 minuten in een op 175 °C voorverwarmde oven, tot goudbruin en knapperig. Even laten rusten, dan aansnijden en serveren met een flinke dot mosterd.